2011. november 8., kedd

Homokfestés és színezők

Nemrégiben falunapokon jártunk, ahol lehetett homokkal képeket festeni. Az ára meglehetősen borsos volt, egy A/4-es lapot 1000 Ft-ért lehetett beszínezni. Ennél sokkal olcsóbb megoldás, ha házilag kivitelezzük a homokfestett képeket.

Eszközök, anyagok:
  • dekorhomok tetszőleges színekben
    • a legolcsóbb általam ismert homok az IKEA FLORERA terméke; érdemes figyelni a változó kínálatot, mert szezononként más-más jellemző színek szerezhetők be 
    • alkalmanként nagyon szép színek szerezhetők be a KYK ruházati üzletekben is.
    • más barkács- és lakberendezési áruházakban is beszerezhető még homok különféle színekben, általában dupla áron (pl. Müller drogériák, KIKA áruházak, stb.)
  • erős kenhető ragasztó
    • mi könyvkötésben használt fehér kenhető ragasztót használtunk, ezt kilós kiszerelésben lehet beszerezni, de használhatóak a barkácsboltok decoupage ragasztói, vagy egy erősebb tapétaragasztó is sűrűre kikeverve
  • ecset (8-as vagy 10-es, lehetőleg műanyag, mert könnyebben kijön belőle a ragasztó)
  • (műanyag) tálca
  • papírlapok tetszőleges mintákkal (lehetőleg nagy egybefüggő és egymástól könnyen elhatárolható részeket tartalmazó képeket válasszunk, érdemes vastagabb lapokat használni)
Nálunk a képek színezőlapok, amiket egyszerűen kinyomtattam.

Számos helyen lehet különféle színezőket letölteni, néhány hely, ahonnan merítettem. Ezek közül az egyszerűbbek alkalmasak homokfestéshez alapnak, a bonyolultabbakat csak színezőnek javaslom :
Elkészítés:
  1. Először is keressünk egy jó nagy felületet, amin kényelmesen dolgozhatunk. Ha a felület célja nem csak a barkácsolás, akkor takarjuk le :)
  2. Válaszuk ki a kép egy kis részét és kenjük fel rá a ragasztót. Vigyázzunk, hogy mindenhol viszonylag vastag, egyenletes réteg keletkezzen.
  3. Szórjunk kávéskanállal kevés dekorhomokot a képre. Ha kell, finoman eligazíthajuk és belenyomkodhatjuk a ragasztóba a homokot. A felesleget szórjuk le a tálcára. Ha nem keverednek a különböző színek, akkor visszatölthetjük a homokot az üvegekbe.
  4. Folytassuk ugyanígy a többi kisebb résszel is. A teljes száradást követően lakkozhatjuk vagy bekeretezhetjük a művet.
A fotókon sima nyomtatópapírra készült képek láthatóak keretezés és lakkozás nélkül. Ajándéknak is kiváló, 5-6 éves gyerek kis segítséggel már el tudja készíteni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése